Een nóg eenvoudiger te beheren WordPress-site

Sure, WordPress-sites zíjn eenvoudig te beheren (en mede daarom zo populair), maar aan die schijnbare (?) eenvoud zit ook een nadeel.

Minder ervaren beheerders, bijvoorbeeld, die vol enthousiasme de ene plugin na de andere installeren, zouden hun site weleens ongewild veel trager kunnen maken. Of ze zouden zich door de vele teksteditor-knoppen kunnen laten verleiden, met berichten die bulken van de weinig fraaie en potentieel ongeldige HTML tot gevolg – om over het visuele resultaat van sommige van zulke experimenten nog maar te zwijgen.

Gelukkig is het perfect mogelijk om met een minimum aan (de juiste) WordPress-plugins – en wat site-specifieke trucjes – een extreem overzichtelijke admin-interface te creëren. Neem onderstaande schermafbeelding, bijvoorbeeld: voor wat in feite een weinig complexe brochuresite is, plaatste ik het paginamenu bovenaan, hernoemde ik ‘Berichten’ naar ‘Nieuws’, en verplaatste ik menu-items die sowieso erg weinig zouden worden gebruikt naar onderen.

Een eenvoudig te beheren WordPress-site
Zo overzichtelijk kan het dus ook!

Ook voegde ik een custom post type ‘bijscholing’ toe, dat beheerders door middel van een aantal custom fields toelaat om met een druk op de knop presentaties in PDF-formaat op te laden, zonder dat ze in de eigenlijke berichtinhoud met de media-uploader aan de slag moeten. Omdat dit custom post type zo belangrijk is, krijgt het nog boven ‘Nieuws’ een plaats.

Welk type plugins ik dan wel heb geïnstalleerd? Niet meer dan een handvol, en op Contact Form 7 na – in dit specifieke geval zou zelfs Jetpacks simpele contactformulier hebben volstaan – is er daarvan geen enkele op de frontend actief, maar maken ze mijn werk als ontwikkelaar vooral veel gemakkelijker. (Note to self: het bericht waarnaar ik hier link, mag dringend eens bijgewerkt.)

Ik vat samen: WordPress ís eenvoudig, en je kán dat ook zo houden! 🙂