4 tips voor een sneller WordPress admin panel

Draait je WordPress-site prima, maar vind je dat het admin panel traag reageert? Van de volgende tips is bekend dat ze de WordPress (inclusief de backend) sneller maken.

Installeer de ‘Heartbeat Control’-plugin

De makkelijkste manier om je WordPress-installatie te versnellen, is de Heartbeat Control-plugin. Zonder dat daar technische kennis voor nodig is, houdt die plugin alvast de WordPress Heartbeat API – die op de achtergrond nogal wat CPU cycles durft gebruiken – opnieuw in toom. En wordt de backend van je site al merkbaar sneller.

Instellen

Kies na installeren en activeren voor Instellingen > Heartbeat Control en vul respectievelijk Allow only on post edit pages en 60 seconds in.

Gebruik een recente PHP-versie

Een minstens even waardevolle tip voor wannabe snelheidsduivels: enable PHP 7.0. PHP 7 is ongeveer twee keer zo snel als PHP 5. Bij twijfel vraag je best je webhost of dit kan! PHP 7.1 (de allerjongste versie) zou nog wat sneller zijn, maar bleek eerder niet 100% compatibel met WP Super Cache (of omgekeerd). Binnenkort test ik zelf opnieuw of PHP 7.1 nu wel kan.

Sinds kort raadt zelfs de bekende Yoast-plugin voor SEO expliciet aan om op PHP 7 over te schakelen.

Let op met caching!

Caching werkt aan de ‘voorzijde’ van je website. (Over hoe je o.a. front-end caching aan de praat krijgt en eventueel je servergeheugen ophoogt, schreef ik zelf al kort een en ander.) De WordPress-admin-pagina’s worden in principe nooit gecacht: terwijl je je site beheert, wil je immers onmiddellijk de meest recente informatie zien!

Toch kan meer geavanceerde caching ook de backend grondig in de war sturen:

  • Tom Dupuis legt uit hoe slimme Cloudflare page rules de snelheid van je admin panel helpen opkrikken – als je tenminste Cloudflare gebruikt.
  • Ook object caching – of de incorrecte configuratie ervan – heeft weleens een negatief effect. Twijfel? Probeer het eens zonder. (Als je niet het minste idee hebt van wat dit betekent, zit je waarschijnlijk safe.)

Moar geheugen!

Voor admin-functies probeert WordPress trouwens altijd het geheugen op 256 MB in te stellen. Dat kan, bijvoorbeeld voor meertalige WooCommerce-shops, weleens te weinig zijn. (Als dat het ooit geval wordt, houdt je site gewoon op met werken!)

Sommige webhosts laten echter veel meer geheugen toe: van 1 GB (of meer) is geen uitzondering. Om daarvan ook altijd gebruik te maken, voeg je het volgende toe aan wp-config.php.

define( 'WP_MAX_MEMORY_LIMIT', '1024M' );

Als extraatje: ‘n minder bloated dashboard

Je site wordt er niet per se sneller van, maar gebruikers krijgen wél minder ‘onzin’ te zien: waarom schakel je niet enkele dashboard widgets gewoon uit? Voeg onderstaande toe aan je functions.php (gebruik bij voorkeur ‘n child theme!) of custom, site-specifieke plugin.

/**
 * Remove Dashboard widgets.
 */
add_action( 'wp_dashboard_setup', function() {
	remove_meta_box( 'dashboard_primary', 'dashboard', 'side' );
	remove_meta_box( 'dashboard_activity', 'dashboard', 'normal' );
	remove_meta_box( 'dashboard_recent_drafts', 'dashboard', 'side' );
	remove_meta_box( 'dashboard_recent_comments', 'dashboard', 'normal' );
} );

Nog meer uitzetten kan ook!