De handigste WordPress-plugins voor ontwikkelaars

In ’n vorig bericht had ik het al over de handigste plugins – voor sitebeheerders. Maar ook site-ontwikkelaars hebben soms baat bij het gebruik van bepaalde plugins. Vaak bevatten die functies die je anders zélf keer op keer opnieuw zou moeten definiëren.

Natuurlijk blijft het belangrijk om te verifiëren dat ’n plugin de perfomance van je WordPress-installatie niet negatief beïnvloedt – door onnodig veel scripts en stylesheets te gaan laden, bijvoorbeeld. Evenmin wil je dat ’n plugin ongeldige HTML produceert.

De onderstaande plugins zijn gelukkig (bijna) ‘onzichtbaar’. Dat wil zeggen: je hebt nog steeds code nodig, wil je dat ze ook wat gaan doen. (Die code komt meestal in de je theme terecht.) Deze plugins vermijden alleen dat je erg vaak dezelfde lijnen code moet herhalen, en werken dus productiviteitsverhogend.

De broncode van deze plugins wordt overigens gewoon op Github gehost, zodat je meteen weet wat je mag verwachten.

Meta Box

Meta Box laat ontwikkelaars toe om op een erg snelle en verzorgde manier invoervelden voor custom fields aan de WordPress admin interface toe te voegen: tekstvelden, keuzemenu’s, upload forms voor afbeeldingen …

Kirki

Kirki aan het werk in de WordPress Theme Customizer
Kirki aan het werk in de WordPress Theme Customizer
Wil je de eindgebruiker van een WordPress-site enige controle geven over kleuren, lettertypes, header images of achtergrondafbeeldingen, dan is Kirki er om het toevoegen van zulke theme options te vergemakkelijken. Je installeert de plugin (of voegt ‘m aan je theme toe), en dankzij niet meer dan enkele lijnen PHP en CSS kan elke sitebeheerder ook jouw thema eenvoudig aanpassen. Live preview en een reset-functie worden door Kirki automatisch afgehandeld.

Custom Post Type UI

Creëer en beheer met Custom Post Type UI custom post types en taxonomies, vanuit het WordPress admin panel.

Wordt vervolgd!