Child themes

Een child theme of subthema is een WordPress-thema dat van ’n ander, bestaand thema is afgeleid. Op de server bevinden de bestanden zich in een aparte map. Zo kan het parent theme steeds gewoon worden bijgewerkt – dus zonder dat je aanpassingen worden overschreven – wanneer er bijvoorbeeld een belangrijke update verschijnt.

(Pas je tóch een keer rechtstreeks een bestaand thema aan, dan weet je maar beter waar je aan begint. Echt waar, hoor. The things I’ve seen! Maar dat terzijde.)

Zoals bij elk thema is style.css het belangrijkste bestand. Daarnaast speelt ook functions.php een belangrijke rol. ’n Child theme bevat dan ook altijd minstens deze twee bestanden. Méér kan ook, natuurlijk: alles hangt af van wat je net wilt bereiken. Dankzij overerving en de template hierarchy heb je immers vaak genoeg aan een beperkt aantal template files. (Het thema van deze site telt amper acht template-bestanden, en de meeste daarvan bevatten erg weinig eigen, aangepaste code.)

Let wel: wil je louter wat lettergroottes en kleuren aanpassen, dan volstaat vaak een plugin. Jetpack, bijvoorbeeld, bevat zo’n custom CSS-module.

Bronnen

Een gedachte over “Child themes

Reacties zijn gesloten.